Recept: Boerenyoghurttaart Blauwe Bes

Opzoek naar een bijzondere en lekkere traktatie of dessert? Mariëlle van Boerderijwinkel Timmermans uit Vierlingsbeek heeft hiervoor een heerlijk recept. We zijn erg benieuwd naar jullie creaties! 

Ingrediënten:

voor de bodem:
200 gr Bastogne koeken
90 gr Ongezouten roomboter
voor de vulling:
500 gr Boerenyoghurt Blauwe Bes

250 gr Slagroom
8 Blaadjes gelatine
4 Eetlepels citroensap
2 Eetlepels witte basterdsuiker
voor de spiegelgelei:
200 ml Blauwe bessensap
25 gr Suiker

3 Blaadjes gelatine

Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 cm met bakpapier. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter in een pannetje en roer de kruimels door de gesmolten boter. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Schep 250 gr (van het witte gedeelte) van de yoghurt in een kom. Verwarm 2 eetlepels citroensap in een pannetje. Neem de opgeloste citroensap van het vuur en los hierin 4 blaadjes gelatine op. Giet het citroenmengsel bij bij de boerenyoghurt en roer het geheel goed door. 
Klop de slagroom met suiker lobbig en roer de helft hiervan met een spatel door de boerenyoghurt-gelatine mengsel. Verdeel het mengsel over de bodem en zet dit in de koelkast.

Schep nu de overige boerenyoghurt blauwe bes in een kom. Verwarm 2 eetlepels citroensoap in een pannetje en los hierin 4 blaadjes gelatine op. Giet het citroenmengsel bij de Boerenyoghurt en roer het geheel met een spatel samen met de overgebleven slagroom door elkaar. Neem de vorm uit de koelkast en verdeel de boerenyoghurt bosvruchtenmengsel voorzichtig over de taart. Zet de vorm terug in de koelkast en laat dit minimaal 3 uur opstijven. 

Voor de spiegelgelei week je de gelatineblaadjes in ruim koud water. Verwarm ongeveer de helft van het blauwe bessensap met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Neem het pannetje van het vuur en roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine doorheen. Doe de rest van het sap erbij en schud in een kommetje en laat dit vijf minuten afkoelen. Neem de taart uit de koelkast en schenk de gelei voorzichtig over de boerenyoghurt laag. Laat de yoghurt taart hierna nog twee uur opstijven in de koelkast. 

Verwijder voorzichtig de springvorm (ga eventueel met een mes langs de rand van de taart) en serveer de heerlijke boerenyoghurttaart!

Eet smakelijk!

 

Serveertip: garneer de Boerenyoghurt taart met een toef geklopte slagroom en verse blauwe bessen!